Politieberichten

Geen gevaar leerlingen: conclusie onderzoek politie

Oss - 19 juni 2024 13:40

De politie deed uitgebreid onderzoek naar de online bedreigingen die zijn geuit naar leerlingen van een basisschool in Oss. Dat onderzoek wijst uit dat er geen aanwijzingen zijn dat de leerlingen gevaar lopen en/of gevaar hebben gelopen. Dit soort signalen nemen we serieus en uiteraard blijven we alert en in goed contact staan met de school.



We startten direct een onderzoek naar de online bedreigingen. Diverse ouders deden namens hun kinderen aangifte. We begrijpen de zorgen van de ouders en we zaten er de afgelopen dagen dan ook o.a. met onze recherche bovenop. Daarnaast staan onze wijkagenten voortdurend in goed contact met de ouders, school en andere lokale veiligheidspartners zoals de gemeente Oss.

Conclusies onderzoek
De politie heeft geen aanwijzingen dat de bedreigde leerlingen in gevaar zijn of gevaar liepen. Uit het onderzoek blijkt dat de dreigende berichten via Snapchat zijn verstuurd en van buiten Europa afkomstig zijn. Er is dus vast komen te staan dat de verzender van de online berichten niet in Nederland is of is geweest. Het lijkt er op dat er online een conflict is geweest. Er is gebleken dat een van de leerlingen van de school via social media al langere tijd contact had met een minderjarige jongen van buiten Europa. Deze jongen heeft uiteindelijk vermoedelijk de bedreiging geuit. Er is nooit sprake geweest van fysiek contact tussen de leerlingen en de verzender. Ze hebben elkaar niet ‘in de echte wereld’ ontmoet. De ouders die aangifte deden en de school zijn op de hoogte gebracht van deze conclusies. Uiteraard blijven we in nauw contact staan met de ouders, school en de gemeente en we blijven alert.   

Terughoudend
Gelet op de jonge leeftijd van alle betrokkenen zijn we zeer terughoudend met het verder delen van informatie en het vestigen van aandacht op deze zaak. Wij hopen op eenzelfde discretie van het publiek en de media te rekenen.

Foto op Whatsapp
In berichten op Whatsapp-groepen circuleert een foto van een jongeman die bij de school zou zijn gezien.  Daarbij wordt gesuggereerd dat hij bij de online bedreigingen betrokken is. Uit ons onderzoek blijkt dat daar geen sprake van is. Wij benoemen dit nadrukkelijk om te voorkomen dat hij onterecht met de online bedreigingen in verband wordt gebracht.

Melden verdachte situaties
Met het oog op de privacy van personen verzoeken wij ook dergelijke foto’s in geval van verdachte situaties niet online te zetten, maar te delen met de politie. Verdachte situaties kun je altijd bij ons melden via 112.

Strafbaar
Vaak begint het met cyberpesten op internet. In algemene zin wordt het soms bedreigen, stalken, beledigen, discrimineren of smaad en dat is strafbaar.  Ben jij slachtoffer van (online) pesten en/of  online strafbare feiten die voort kunnen komen uit (online) conflicten of pesten ? Lees dan wat je ertegen kunt doen. Ook kun je elke dinsdag- en donderdagavond chatten met de politie. Deel jouw verhaal met hen en kijk samen wat je kunt doen om het op te lossen. 

Bron: politie.nl


Politieberichten

51-jarige verdachte steekincident Kerkrade aangehouden

Op zaterdag 8 juni in de ochtend, vond er op de Akerstraat in Kerkrade een ruzie plaats tussen een aantal personen. Daarbij is een persoon gestoken en gewond geraakt.

26 juni 2024 15:20 LEES MEER

Meer berichten

Bron: politie.nl