Politieberichten

Sneeuwsporen doen inbrekers de das om

Leimuiden - 05 februari 2015 11:42:00

Een zoektocht in de sneeuw waarbij de politie donderdag 5 februari ondermeer diensthonden inzetten en kon uiteindelijk - mede dankzij vasthoudendheid van de agenten - succesvol worden afgesloten met de aanhouding van twee inbrekers.Omstreeks 02.50 uur kreeg de politie een melding van heterdaad inbraak in een woning aan de De Buier. Omstanders meldden de politie dat zij zagen dat twee mannen met een personenauto de straat waren ingereden en waren uitgestapt. Kort daarna hoorden men breekgeluiden.

Meerdere politie-eenheden kwamen ter plaatse en namen rondom de woning enkele strategische posities in. Ondanks dat agenten snel ter plaatse waren, waren de beide inbrekers gevlogen.

en surveillance-eenheid trof vervolgens op het Dorpsplein een man aan. Deze man, een 23-jarige Hagenaar was bezweet, rook naar slootwater en de agenten zagen dat zijn kleding nat was. Doordat het had gesneeuwd, besloten enkele agenten het schoonspoor dat de man had achtergelaten te volgen. Het spoor eindigde bij de woning waar was ingebroken. Voor de agenten voldoende om deze verdachte aan te houden op verdenking van betrokkenheid bij de woninginbraak.

Sneeuwspoor 

Bij het teruglopen via het sneeuwspoor kwamen agenten nog een ander spoor tegen. Ook dat spoor – waarvan de agenten de indruk kregen dat het ging om blote voeten - besloten zij te volgen. Daarbij maakten de agenten gebruik van meerdere diensthonden. Het spoor liep circa 4 km door en agenten kwamen uit in de polder buiten de bebouwde kom van Leimuiden op een B-weg die liep richting Aalsmeer. Inmiddels waren agenten ruim twee uur bezig met de zoektocht naar de mogelijk tweede verdachte. Op een gegeven moment sloeg de diensthond aan bij enkele bosschages. Toen de hondengeleiders een nader onderzoek instelden, ontdekten zij in de struiken de tweede verdachte. De man had geen schoenen aan. Hij weigerde echter mee te werken aan zijn aanhouding en sprong vervolgens de sloot in. Ondanks aanroepen van de politie weigerde de man ut het water te komen. Toen de hondengeleider daarop zijn hond het water instuurde, koos de man eieren voor zijn geld en gaf hij zich over. De verdachte – een 27-jarige inwoner uit Leidschendam – kon hierna worden aangehouden.

De 27-jarige Leidschendammer maakt deel uit van de criminele jeugdgroep Prinsenhof uit Leidschendam. Binnen de verschillende wijkbureaus van politie-eenheid Den Haag houden speciale teams zich bezig met het in kaart brengen van criminele jeugdgroepen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met een team van de bovenregionale recherche, omdat criminele jeugdgroepen vaak niet ‘slechts’ lokaal of regionaal opereren. Beide teams staan onder leiding van een officier van justitie.

Deze speciale teams houden zich niet alleen bezig met het aanhouden van personen, maar proberen de criminele jongeren ook zorg aan te bieden. Daarnaast richt de politie zich ook op de jongere gezinsleden van de criminele jongeren, om te voorkomen dat zij zich ook gaan aansluiten bij de groep. Tot slot betrekt de politie buurtbewoners bij de aanpak van de criminele jeugdgroepen. Zo worden er bijvoorbeeld billboards geplaatst met informatie over recente aanhoudingen. Op deze manier probeert de politie de aangifte-, meldings- en verklaringsbereidheid te verhogen.

De politie heeft de aanpak van woninginbraken tot korpsprioriteit verheven en investeert veel in het oplossen van deze zaken.

Ziet u iets verdachts rond woningen? Vertrouwt u het niet? Bel direct 112. Met de politiemeldkamer zijn afspraken gemaakt om direct een surveillance-eenheid te sturen in geval van ontdekking van een woninginbraak of verdenking daarvan.

Bron: politie.nl


comments powered by Disqus

Politieberichten

Man gewond geraakt bij steekincident tijdens beroving

In de nacht van zaterdag op zondag is een 22-jarige man gewond geraakt tijdens een steekincident. Dit vond plaats op het moment dat twee verdachten het slachtoffer op straat wilden beroven. Zij lieten het slachtoffer gewond achter en zonder enige buit vluchtten ze te voet.

25 juli 2021 01:51 LEES MEER

Meer berichten

Bron: politie.nl
112-nu.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.        Sluiten