Politieberichten

Themaweek Veilig IJsselland

Zwolle - 16 oktober 2024 11:35

In de week van 7 tot en met 13 oktober besteedden 11 IJssellandse gemeenten aandacht aan het voorkomen en signaleren van ondermijnende criminaliteit. Dit deden zij op verschillende manieren en samen met onder andere politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, omgevingsdiensten, provincie en RIEC. In de week stonden thema’s als whatsapp-fraude, drugsproductie en criminaliteit in het buitengebied centraal. Burgemeester Ron König is bestuurlijk portefeuillehouder ondermijning van de gemeenten in IJsselland en onderstreept het gezamenlijke belang van het optreden tegen ondermijning: “Ondermijning kent allerlei vormen en kan iedereen treffen, zowel onze inwoners als instanties. De impact en schade kunnen groot zijn. We moeten ons weerbaar maken tegen dit soort criminelen, omdat we er allemaal de dupe van kunnen worden.”



Voorlichtingscampagne

In de afgelopen week is een voorlichtingscampagne in het buitengebied gehouden. Hierbij werd er tientallen gesprekken met bewoners en agrariërs gevoerd om hen te wijzen op de risico’s als je een schuur gaat verhuren. Dit werd gecombineerd met het uitdelen van een zogenaamde veiligheidsenvelop met diverse folders, waaronder de folders ‘Veilig uw pand verhuren’, GPS-diefstal en Meld Misdaad Anoniem.

‘Drugs’busje op weekmarkten

Politie en de gemeenten Staphorst, Hardenberg en Zwolle stonden met een busje met drugsvaten en geurvaten op een aantal weekmarkten om inwoners voor te lichten over de gevaren van een drugslab en hoe je (het dumpen van) drugsafval kunt herkennen. Door het gebruik van de geurvaten konden mensen onder andere ruiken hoe je een drugslab aan de geur kunt herkennen.

Integrale controles

Bij in totaal negen integrale controles in verschillende gemeenten zijn horecagelegenheden en bedrijven gezamenlijk gecontroleerd door gemeenten, omgevingsdienst IJsselland, politie, Douane en IL&T. Er zijn verschillende overtredingen geconstateerd die verder onderzoek noodzakelijk maken, zoals een grote hoeveelheid illegale sigaretten, opslag en invoer van illegale airco’s, overtredingen van milieuwetgeving en een aantal illegale werknemers. Ook komende periode vinden er nog diverse (na) controles plaats.

Trainingen drugslabs herkennen voor medewerkers gemeenten en politie

Medewerkers van gemeenten en de politie hebben een training op de Safety Campus gevolgd voor een betere identificering en opsporing van drugslabs. In de komende periode staan er nog diverse trainingen op dit gebied gepland. Ook zijn er nieuwe VR-brillen aangeschaft die kunnen worden ingezet voor trainingsdoeleinden voor mensenhandel en cybercriminaliteit.

Ondernemersavond

In Kampen is een ondernemersavond gehouden waarbij specifiek aandacht werd geschonken aan cybercriminaliteit en uitbuiting van werknemers. Op deze avond werden ook de nieuwe VR-brillen ingezet.

Via sociale media is informatie verspreid over ondermijnende en digitale criminaliteit, mensenhandel en veiligheid in het buitengebied.

Melden belangrijk

Elke melding is belangrijk. Of dat nu bij een gemeente, politie of meld misdaad anoniem gebeurt. Marc Roll (portefeuillehouder ondermijning politiedistrict IJsselland): “Meldingen van inwoners en bedrijven maken het verschil in onderzoeken. Door op te letten op bijzondere dingen in de omgeving en verdachte situaties te melden, helpen zij ons om dingen te zien die wij anders misschien zouden missen. Mensen die mogelijke signalen van criminaliteit herkennen en/of een vreemd onderbuikgevoel hebben vragen we om dit te melden, voordat het te laat is!” 

Meld Misdaad Anoniem-campagne

In de afgelopen week is er een nieuwe Meld Misdaad Anoniem-campagne van start gegaan waarin specifieke aandacht aan het buitengebied wordt geschonken. Hierbij wordt ingezoomd op het nut van melden en wordt benadrukt dat de melder ook echt anoniem blijft.

Cyberkwartet

In de week werd een cyberkwartet #VeiligIJsselland uitgereikt aan gemeenten, dat gemeenten kunnen gebruiken om inwoners en ondernemers bewust te maken op het gebied van digitale veiligheid.

Filmpje voor inwoners en ondernemers

Door de gemeente Hardenberg en de politie is een speciale video gemaakt om inwoners en ondernemers te laten zien dat bedrijventerreinen en het buitengebied aantrekkelijk kunnen zijn voor criminelen. Link naar video: https://www.youtube.com/watch?v=VClX1rdOUuU

Wat is ondermijning?

Ondermijnende criminaliteit bestaat uit veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld (de 'gewone' maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Je kunt ondermijnende criminaliteit zien als het constante gebeuk van georganiseerde criminaliteit (onderwereld) op onze samenleving (bovenwereld). Ondermijnende criminaliteit is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt.

Bron: politie.nl


Politieberichten

Viertal opgepakt in onderzoek naar handel in synthetische drugs

In een lopend onderzoek hielden wij dinsdagochtend 15 oktober vier verdachten aan in Deurne en Helmond. De drie mannen (51, 46 en 21 jaar oud) en een vrouw (46 jaar oud) worden ervan verdacht te handelen in synthetische drugs. De politie heeft ook meerdere goederen in beslag genomen, waaronder synthetische drugs, enkele voertuigen, wapens, luxe artikelen en contant geld. De verdachten zitten vast en worden verhoord.

16 oktober 2024 16:01 LEES MEER

Meer berichten

Bron: politie.nl