Politieberichten

Verdachten mogelijk te linken aan meerdere zaken met nepagenten

Driebergen-Rijsenburg - 24 juli 2024 15:06

Afgelopen zaterdag 20 juli heeft de politie twee mannen van 20 en 21 jaar uit Zeist en Bilthoven aangehouden na een poging tot inbraak aan het Mevrouw van Vollenhovenpark in Driebergen-Rijsenburg. Een derde verdachte kon ontkomen, maar is na onderzoek afgelopen maandag aanhouden. Het gaat om een 20-jarige man uit Zeist. Twee van de drie (de 21-jarige man uit Bilthoven en afgelopen maandag aangehouden, 20-jarige man uit Zeist) zijn mogelijk te koppelen aan meerdere andere, impactvolle zaken in Oost- en Midden-Nederland. Het onderzoek naar die zaken liep al in Oost-Nederland.



In Dreumel werd een dame op leeftijd op 14 juni gebeld door een zogenaamde medewerker van de politie. Er waren signalen dat er zou worden ingebroken in haar woning en een collega zonder politiekleding (onopvallend) zou haar waardevolle spullen komen veiligstellen. Er werden uiteindelijk sieraden buitgemaakt. Precies dezelfde werkwijze werd ook tijdens de andere zaken gebruikt. Op 18 juni werd een vrouw uit Genemuiden het slachtoffer, op 20 juni een vrouw uit Veenendaal en op 1 juli een vrouw uit Oosterbeek. Alle slachtoffers zijn tussen de 76 en 86 jaar oud. De impact op hen is gigantisch.

De 21-jarige man uit Bilthoven is mogelijk te koppelen aan alle genoemde zaken. De 20-jarige man uit Zeist mogelijk aan een groot deel van die zaken. Het verdere onderzoek naar hun exacte betrokkenheid loopt op dit moment. De derde verdachte (eveneens een 20-jarige man uit Zeist) is inmiddels in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte in het onderzoek naar de poging tot inbraak in Driebergen (Midden-Nederland).

Vaker nepagenten

De politie ziet de afgelopen tijd vaker zaken waarbij nepagenten betrokken zijn. Wordt u gebeld door een ‘agent’?

  • Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens.
  • Bel de politie via 0900-8844 en controleer via hen of u echt gebeld bent door een politiemedewerker.
  • Als u informatie heeft doorgegeven: laat niemand binnen.                      

Als er iemand aan de deur staat:

  • Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag eerst om het politielegitimatie en personeelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie via 112 om het nummer te checken.
  • Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. Bekijk hier een voorbeeld. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.

Meer informatie over nepagenten, is hier te vinden.

Helpdeskfraude

Criminelen doen zich overigens niet alleen voor als agenten, maar bijvoorbeeld ook als medewerker van de bank of een energiebedrijf. We noemen deze vorm van oplichting ‘helpdeskfraude’. Meer informatie over het fenomeen is hier te vinden. Op de pagina zijn ook tips te vinden. Het allerbelangrijkste: praat erover in je omgeving, zodat potentiële slachtoffers er niet intrappen. Toch is het niet gek als dit wel gebeurt. Criminelen gaan slinks te werk en hebben vaak veel informatie over hun potentiële doelwit.

^SV

Bron: politie.nl


Politieberichten

Politie zoekt getuigen van steekincident op 14 mei op de parkeerplaats Cremerstraat Harderwijk

Op de parkeerplaats aan de Cremerstraat in Harderwijk heeft er op dinsdag 14 mei rond 22.15 uur een steekincident plaatsgevonden. Twee mannen mishandelden een 34-jarige man uit Harderwijk en gebruikten daarbij een mes. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond. Hij is in het ziekenhuis geopereerd aan zijn verwondingen.

24 juli 2024 14:11 LEES MEER

Meer berichten

Bron: politie.nl