Politieberichten

Succesvolle actieweek tegen ondermijning in Oost-Utrecht

Soest - 24 juni 2024 15:00

De week van 17 tot en met 23 juni stond geheel in het teken van de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. Zo voerde de gemeente op dinsdag 18 juni samen met politie, het RIEC en een aantal andere partners preventieve integrale controles uit bij 130 garageboxen in Soest. Daarnaast vonden nog meer acties plaats in diverse gemeenten.Garageboxen interessant voor criminelen

In deze actieweek was speciale aandacht voor garageboxen. Garageboxen worden namelijk meer dan eens misbruikt voor criminele doeleinden, bijvoorbeeld voor opslag van of handel in verboden middelen of gestolen goederen, of opslag van gevaarlijke stoffen die een gevaar opleveren voor de omgeving. Met de preventieve integrale controle wordt meer inzicht verkregen in waar de garageboxen voor gebruikt worden en probeert de politie en haar partners ondermijning tegen te gaan.

Resultaten grote controle Soest

In totaal werden op 18 juni 130 garageboxen in Soest gecontroleerd. Tijdens de controle werden diverse strafrechtelijke zaken aangetroffen, zoals een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en een aantal flessen lachgas. Ook werden meerdere airsoftwapens en een luchtbuks in beslag genomen.

De burgemeester van Soest, Rob Metz, was aanwezig tijdens de controle in zijn dorp: “De week van de ondermijning heeft zichtbaar gemaakt dat overheid en samenleving samen een rol hebben om de ontwrichtende effecten van ondermijning tegen te gaan. Bijvoorbeeld bij de garageboxen waar wij in Soest een integrale controle hebben gehad. Bij een te groot aantal boxen hebben we wenkbrauwen moeten fronsen over wat we aantroffen. Ik roep de samenleving op om mee alert te zijn en bij twijfel dat te melden, bijvoorbeeld bij Meld Misdaad Anoniem.”

Diverse acties

Gedurende de actieweek voerden de gemeenten en politie meerdere acties uit. Zo controleerde de gemeente op 18 juni een aantal bedrijven op een bedrijventerrein in Eemnes, daar kwamen geen bijzonderheden uit. Daarnaast pakte de politie op woensdag meerdere binnengekomen MMA meldingen op rondom hennep of delen. Dit heeft geleid tot nieuwe informatie waar de politie verder onderzoek naar doet. Vrijdag hield de politie twee mannen aan in Zeist en Austerlitz op verdenking van handelen in hard- en softdrugs, nadat eerder drugs werd aangetroffen in een garagebox in Soesterberg. Die vondst wordt in verband gebracht met de twee mannen. Tot slot stond deze week in het teken van bewustwording op het thema ‘buitengebied’. Met circa 35 bewoners en ondernemers in het buitengebied in de gemeenten Baarn en Bunschoten zijn gesprekken gevoerd om bewustwording te creëren over de signalen van ondermijning en de bijna onomkeerbare gevolgen van het in zee gaan met een crimineel.

Gezamenlijk optrekken tegen georganiseerde criminaliteit

De politie werkt met verschillende partners hard aan het bestrijden van criminaliteit. Door samen te werken met een gezamenlijk uitvoeringsplan staan we sterker en voorkomen we dat criminaliteit zich verplaatst naar elders in de gemeente, het zogenaamde waterbedeffect. Daardoor kunnen we inwoners en ondernemers beter helpen om criminelen, letterlijk, buiten de deur te houden.

Help mee en meld signalen!

Criminelen maken misbruik van bestaande netwerken, ondernemers en panden waardoor ernstige criminaliteit in de bovenwereld plaatsvindt. Gewone mensen, kinderen en ondernemers raken hierdoor gedupeerd. Deze criminaliteit wordt ook wel ondermijning (van de samenleving) genoemd. Ondermijning vindt plaats in elke gemeente, in elke wijk. De ondermijningsaanpak kan alleen effectief zijn door met elkaar samen te werken. 

Ook u kunt iets doen! Ziet, hoort, ruikt u onraad? Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is? Houd uw buurt veilig en meld dit dan bij uw wijkagent. Bij spoed belt u naar 112. Geen spoed? Bel dan naar 0900-8844. Anoniem blijven kan ook via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of digitaal via www.meldmisdaadanoniem.nl 

Bron: politie.nl


Politieberichten

Man aangehouden na achtervolging Dedemsvaartweg Den Haag

Op zaterdagmiddag 13 juli wil de politie een 26-jarige man in een auto aanhouden op verdenking van het bezit van verdovende middelen. De man werkt hier niet aan mee en rijdt in hoge snelheden tegen het verkeer in weg. De achtervolging wordt ingezet. Tijdens de achtervolging vinden er twee aanrijdingen plaats. De politie is een onderzoek gestart en heeft de verdachte aangehouden.

13 juli 2024 18:23 LEES MEER

Meer berichten

Bron: politie.nl