Politieberichten

80-jarige vrouw is oplichters te slim af

Bergschenhoek - 18 juni 2024 12:29

Een 80-jarige vrouw heeft door slim optreden weten te voorkomen dat ze slachtoffer werd van een babbeltruc. Toen zij een telefoontje kreeg van een zogenaamde bankmedewerker die haar pas wilde ophalen, kreeg ze argwaan en waarschuwde ze haar dochter. Die belde de politie, die de verdachten opwachtte. Vier (jonge)mannen zijn aangehouden.



De jongste komt uit Schiedam en is 15 jaar. De andere drie verdachten zijn 17, 20, 26 jaar en komen uit Rotterdam. In de auto van één van de verdachten werd een vuurwapen gevonden. Deze is in beslag genomen.

Deze mevrouw was de oplichters dus mooi te slim af. We waarschuwen vaker voor deze vorm van oplichting en benadrukken ook nu weer dat deze oplichters vaak gedetailleerde persoonlijke gegevens hebben over slachtoffers. Ze bellen vervolgens mensen thuis op en doen zich voor als bankmedewerkers. De slachtoffers kunnen in het beeldscherm van hun telefoon soms het daadwerkelijke nummer van de bank zien. Ze maken het slachtoffer wijs dat hun bankrekening niet meer veilig is. Er wordt dan gevraagd geld over te maken naar een ‘veilige’ kluisrekening. Of er komt dan zogenaamd iemand van de bank de pinpas ‘met spoed’ bij het slachtoffer thuis ophalen en wordt de pincode ontfutseld. Daarna wordt het geld snel weg gepind.

Hoe herken ik deze vorm van oplichting? 

  • Een bank zal nooit jouw saldo vragen, ook niet als controlevraag.
  • Een bank zal je nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan niet.
  • Jouw bank zal je nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is.
  • Een bank komt nooit een bankpasje ophalen bij je thuis.
  • Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit.

Wat kan ik doen als ik zo’n telefoontje krijg?

Verbreek de verbinding. Bel dan zelf je bank via een algemeen bekend nummer en wacht tot je iemand aan de lijn krijgt. Dan kun je zelf controleren of datgene wat is verteld wel klopt.

Toch slachtoffer geworden?

Niets om je voor te schamen. Doe altijd aangifte bij de politie. Dat kan bijvoorbeeld via 0900 - 8844. Meer informatie over aangifte doen van deze en andere cyberdelicten? Kijk op www.politie.nl. Bel ook direct je bank. Zowel ter voorkoming van (vervolg)schade, als voor het aanvragen van mogelijke compensatie.

Bron: politie.nl


Politieberichten

51-jarige verdachte steekincident Kerkrade aangehouden

Op zaterdag 8 juni in de ochtend, vond er op de Akerstraat in Kerkrade een ruzie plaats tussen een aantal personen. Daarbij is een persoon gestoken en gewond geraakt.

26 juni 2024 15:20 LEES MEER

Meer berichten

Bron: politie.nl