112 Nieuws

14-jarige jongen aangehouden voor bedreiging Spinoza20first

Amsterdam - 25 mei 2023 8:27 | AS Media

AMSTERDAM - Donderdagmorgen 25 mei hingen een aantal briefjes op de ramen van de (OBS) De Notenkraker aan de Theophile de Bockstraat in Amsterdam.

Een aantal scholen verspreid over de stad werd in de loop van woensdag op social media genoemd als doelwit van een schietpartij. De meldingen kwamen binnen bij de politie na de eerdere online bedreiging van het Spinoza20first in Oost. Voor deze bedreiging werd woensdagmiddag een 14-jarige Amsterdamse jongen aangehouden. De Amsterdamse driehoek van burgemeester, hoofdofficier en politiechef kwam bij elkaar naar aanleiding van de nieuwe meldingen. Op basis van de aanhouding van woensdag en ervaringen uit het recente verleden hield de driehoek rekening met zogenaamd copy-cat gedrag. Daders kopieerden elkaar in dit geval en haalden een misplaatste grap uit die verstrekkende gevolgen had voor leerlingen, hun ouders, leraren en schoolbesturen. De driehoek ging op basis van dat scenario toen niet uit van een reële dreiging. Tegelijkertijd waren alle instanties alert, omdat er nooit met zekerheid kon worden uitgesloten dat er iets ernstigers aan de hand was.

De politie onderzocht de meldingen en was vastberaden ook de daders van de nieuwe bedreigingen aan te houden. De aanhouding van woensdag bewees dat ook onlinebedreigingen traceerbaar waren tot de persoon.

Alle foto's

Meer 112 nieuws uit Amsterdam en omgeving