112 Nieuws

Kijkje in hennepkwekerij op de weekmarkt

Amersfoort - 10 oktober 2024 10:53 | AS Media

AMERSFOORT - Donderdagochtend 10 oktober kregen bezoekers van de weekmarkt op het Emiclaerhof in Amersfoort de kans om een hennepkwekerij van dichtbij te zien.

Netbeheerder Stedin had een realistische hennepkwekerij nagebouwd in een container, vanwege de Week van de Veiligheid stonden ze met deze container op de markt. Bezoekers kregen hier uitleg over hoe ze een hennepkwekerij kunnen herkennen, aangezien deze gevaarlijk kunnen zijn in woonwijken. Het is daarom belangrijk om een hennepkwekerij te melden. Typische signalen van een hennepkwekerij zijn onder andere: een opvallende geur, illegale aanpassingen aan de meterkast, constant zoemende of ronkende geluiden, beslagen of afgeplakte ramen en gordijnen die nooit opengaan, en verdachte nachtelijke activiteiten. In hennepkwekerijen wordt vaak geknoeid met elektriciteitskabels en wordt er grote hoeveelheden stroom gestolen. Dit vergroot het risico op oververhitting en kortsluiting, wat brandgevaar oplevert.

Stedin zet zich in om deze gevaarlijke situaties te stoppen, maar is vaak afhankelijk van tips van omwonenden. Naast het brandgevaar veroorzaakt de energiediefstal ook maatschappelijke kosten. De kosten voor het oprollen van hennepkwekerijen en de gestolen energie worden doorgaans op de daders verhaald, maar dit lukt niet altijd. In die gevallen draait de samenleving uiteindelijk op voor de kosten. De afgelopen jaren ontvangt Stedin echter steeds minder meldingen. Vorig jaar maakte het bedrijf bekend te vermoeden dat dit komt doordat bewoners de gevaren van een hennepkwekerij niet altijd kennen. Criminelen verstoppen hun kwekerijen bovendien steeds beter, met behulp van isolatie, filters en koeling. Tips kunnen ook anoniem worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem.

Alle foto's

Meer 112 nieuws uit Amersfoort en omgeving