112 Nieuws

Oververhitte accu veroorzaakt chemische reactie

Assendelft - 13 augustus 2024 7:47 | AS Media

ASSENDELFT - Dinsdagmorgen 13 augustus rond 01.45 uur werd de brandweer ingezet voor een oververhitte accu aan de Pontplein in Assendelft.

Eerder op de avond was er een ongeval gebeurd tussen twee recreatieboten op het Noordzeekanaal, waarbij het kleinere boot zonk. Het wrak werd later die nacht door het Havenbedrijf Amsterdam uit het water gehaald. Toen het boot aan wal was gebracht, ontdekte een politie-eenheid dat de accu van de boot gevaarlijk warm werd. Daarop werd de brandweer ingeschakeld. Volgens de brandweer was de extreme warmteontwikkeling van de accu het gevolg van een chemische reactie met het water. Om de situatie onder controle te krijgen, werd een speciale vrachtwagen ingezet die een ton naar de locatie bracht. De accu werd in deze ton ondergedompeld en zal daar naar verwachting drie dagen blijven liggen, totdat de chemische reacties volledig zijn gestopt.

Ook werd een speciale brandweerauto uit Halfweg-Zwanenburg opgeroepen, uitgerust met een 'Cobra Cutter'. Dit apparaat kan water vermengd met zand onder hoge druk spuiten, waardoor het zelfs door metaal kan snijden. Uiteindelijk bleek het onderdompelen van de accu in de ton de veiligste oplossing. Dankzij het snelle ingrijpen van de brandweer kon een potentieel gevaarlijke situatie worden voorkomen.

Alle foto's

Meer 112 nieuws uit Assendelft en omgeving