Politieberichten

Nieuwe aanhouding wegens opruiing op sociale media

Utrecht - 03 december 2021 09:36

De politie hield in een onderzoek naar opruiing een 20-jarige verdachte uit Arnhem aan. De man wordt er van verdacht op sociale media dreigende en opruiende uitlatingen te hebben gepost waarbij hij opriep om vorige week vrijdag te gaan rellen in Utrecht.Onderzoek van de politie leidde tot vaststelling van zijn identiteit en zijn woonplaats in Arnhem. Hij werd woensdagavond 1 december door leden van het arrestatieteam aangehouden. Bij een aansluitende doorzoeking van de politie werden meerdere wapens in zijn woning in beslaggenomen. De verdachte is ingesloten en wordt verhoord. De politie sluit nog steeds meerdere aanhoudingen niet uit. “Het feit dat de oproep was gericht op vorige week vrijdag, maakt de strafbaarheid er niet minder op.”

Donderdag 24 en vrijdag 25 november verrichtte de politie al zes aanhoudingen wegens opruiing  in Zeist, Lopik en Hilversum.

Opruiing
Naast de handhaving van de openbare orde op straat, investeert de politie intensief in de opsporing van mensen die strafbare feiten plegen, zowel in het fysieke domein, als in de online-wereld. Hieronder valt dus ook opruiing; het al dan niet via social media aanzetten van anderen tot  het plegen van strafbare feiten. ‘Opruiing op zichzelf is ook een strafbaar feit, niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar zeker ook het verder delen ervan. Voor dit soort vergrijpen krijg je een strafblad en dat heeft grote gevolgen voor je toekomst. Dus plaats of deel dit soort berichten niet en blijf thuis. Ook voor minderjarigen zijn er stevige straffen en grote gevolgen. Door je strafblad kun je bijvoorbeeld moeilijker een baan of een stage krijgen. Daar kun je heel lang last van houden. 

Online gebiedsverbod
De 17-jarige verdachte die donderdag 25 november in Zeist werd aangehouden omdat hij sociale media opriep om vanavond te gaan rellen in Utrecht, kreeg door de gemeente Utrecht een ‘online gebiedsverbod’.


Ziet u dat er in uw omgeving wordt opgeroepen tot ongeregeldheden of heeft u andere informatie die voor ons van belang kan zijn? Neem dan contact met ons op via het meldformulier op politie.nl of 0900-8844.

Bron: politie.nl


comments powered by Disqus

Politieberichten

Politie doet inval in bedrijfspand aan de Sleutelbloemstraat Apeldoorn

Op basis van verkregen informatie is er een onderzoek gestart en is er een inval gedaan in een pand aan de Sleutelbloemstraat in Apeldoorn. We hebben hierbij gebruik gemaakt van de expertise van het arrestatieteam vanwege de aard van deze zaak. Collega's van de Mobiele eenheid waren ter ondersteuning aanwezig bij de zoeking en voor het handhaven van de openbare orde. Ook het LFO was later ter plaatse om onder andere eventuele sporen veilig te stellen. De burgemeester heeft het pand voor onbepaalde tijd gesloten op grond van de wet Damocles.

27 januari 2022 12:33 LEES MEER

Meer berichten

Bron: politie.nl