Politieberichten

Phishing-callcenter aangetroffen op vakantiepark Hellevoetsluis

Hellevoetsluis - 11 juli 2025 9:23

160.000 euro aan cryptovaluta, twee voertuigen, achttien gegevensdragers, dure designerkleding en luxe horloges. Dat is wat de politie onder andere in beslag heeft genomen bij een inval op dinsdagochtend op een vakantiepark in Hellevoetsluis. De politie stuitte op een actief ‘phishing-callcenter’ in de recreatiewoning. De vakantielocatie kwam in beeld tijdens een onderzoek van het Rotterdamse Team Cybercrime.



De politie heeft dinsdag 8 juli drie mannen en twee vrouwen aangehouden in een pand op een vakantiepark in Hellevoetsluis. Zij worden verdacht van phishingsactiviteiten. Zij werden op heterdaad betrapt en aangehouden. De politie heeft de recreatiewoning doorzocht. Ook een aantal andere panden die naar voren kwamen in het onderzoek zijn doorzocht. De politie heeft veel inbeslaggenomen. Van grote (crypto)geldbedragen tot voertuigen, heel veel designerkleding en dure horloges.

De verdachten
Het gaat om een 31-jarige man uit Capelle aan den IJssel, een 31-jarige man uit Den Haag, een 26-jarige man uit Rotterdam en twee vrouwen (23 en 25) zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Status erg belangrijk
Een rechercheur van het Team Cybercrime Rotterdam: “En zoals zo vaak bij deze verdachten zien we dat het laten zien van je ‘verkregen rijkdom’ heel belangrijk is. Dat zien we onder andere aan de hoeveelheid designerkleding die we in beslag hebben genomen. Het gaat om status. De verdachten vergeten het leed wat ze veroorzaken. Rondlopen in dure schoenen of met een dik horloge is niet heel stoer als je het geld afhandig hebt gemaakt van iemand die je oma of opa had kunnen zijn’.

Bankhelpdeskfraude
Bij bankhelpdeskfraude worden slachtoffers benaderd via e-mail, sms’jes, WhatsApp-berichten en vervolgens - via een phishinglink - naar een nagemaakte (bank)website geleid. De gegevens die slachtoffers daar invullen (waaronder een telefoonnummer) worden vervolgens misbruikt. Slachtoffers worden gebeld door een zogenaamde bankmedewerker of een medewerker van een zogenaamd fraude bestrijdingsteam met de mededeling dat er gefraudeerd wordt met hun bankrekening en dat de (bank)medewerker hen kan helpen. Bankrekeningen worden vervolgens genadeloos geplunderd.

Tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt

  • Check de afzender van sms'jes, mailtjes en chatgesprekken en bij twijfel; klik weg of hang op.
  • Vertrouw je het niet 100%? Doe dan niet wat er van je gevraagd wordt.
  • Klinkt iets als te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.
  • Agenten komen nooit aan je deur om waardevolle spullen op te halen.
  • Lees meer tips via: https://veiliginternetten.nl/

Slachtoffer geworden?
Ben je slachtoffer geworden, schaam je dan niet. Je bent echt niet de enige die dit overkomt. Neem daarom altijd direct contact op met je bank om jouw rekening te laten blokkeren. En doe altijd aangifte bij de politie. Dat kan telefonisch, persoonlijk op het bureau of in veel gevallen ook online. Deel daarnaast je verhaal met vrienden en kennissen. Zo help je voorkomen dat er nieuwe slachtoffers worden gemaakt.

Zonder aangifte ook geen kans op restitutie
De politie en het openbaar ministerie streven er altijd naar om het crimineel verkregen geld terug te geven aan de slachtoffers. Daarvoor is aangifte doen essentieel. Zonder aangifte, kan je als slachtoffer ook niet gekoppeld worden aan een verdachte.

Bron: politie.nl


Politieberichten

Man valt van hoogte bij flatgebouw in Haarlem

De politie kreeg zaterdag 19 juli rond 07:10 uur een melding dat een man van hoogte was gevallen bij een flatgebouw aan de Florence Nightingalestraat in Haarlem. Hulpdiensten kwamen direct ter plaatse, waaronder een traumahelikopter. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

19 juli 2025 11:23 LEES MEER

Meer berichten

Bron: politie.nl