112 Nieuws

Indrukwekkende herdenkingstocht tijdens Tocht van Vrees en Hoop

Amersfoort - 11 oktober 2022 17:37 | AS Media

AMERSFOORT - Dinsdagmiddag 11 oktober omstreeks 17.40 uur hadden een groot aantal mensen zich verzameld bij Kamp Amersfoort aan de Loes van Overeemlaan in Amersfoort.

Voor de vijfde keer werd de Tocht van Vrees en Hoop gelopen. Voorafgaand aan de tocht droeg Marieke Lucas Rijneveld een gedicht voor. Ook Nikki Sterkenburg, bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei deed een voordracht. 78 jaar geleden maakte een groep van meer dan 1400 gevangenen de voettocht naar het station, waaronder 601 mannen uit Putten. Een week daarvoor had een vergeldingsactie plaatsgevonden in Putten. Meerdere personen in Putten waren toen opgepakt. De gevangenen werden uiteindelijk van Kamp Amersfoort naar kamp Neuengamme gebracht.

Een zeer groot deel van de mannen zijn nooit meer teruggekomen uit het kamp Neuengamme. Kamp Amersfoort was een van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de oorlog. Deze tocht werd vanavond opnieuw gelopen en herdacht. De tocht begon op de Loes van Overeemlaan en eindigt, evenals toen, bij station Amersfoort. Ook Burgemeester Lucas Bolsius liep mee met de tocht. Deelnemers hadden een kaars vast tijdens de herdenkingstocht. Op het plein bij het station werd deze kaars uiteindelijk neergezet.

Alle foto's

Meer 112 nieuws uit Amersfoort en omgeving